Geoviden om de danske dinosaurer

18-06-2020

Geoviden om dinosaurer

Det nye Geoviden handler om de dinosaurfossiler, der er fundet i Danmark, og hvorfor man faktisk kun finder dem ét sted. Nemlig på Bornholm. Du får også tips til, hvor du selv prøve lykken som fossiljæger, hvis turen skulle gå til Solskinsøen denne sommer.

På Bornholm er der fundet fossiler fra mindst otte forskellige slags dinosaurer, herunder kæmpestore langhalse, panserøgler og endda en rovdinosaur, der kun er fundet her.

I det nye Geoviden dykker vi ned i Danmarks dybe fortid, som faktisk har været ikke så lidt vild endda. I bladet har vi samlet alle de danske dinosaurfund til dato med beskrivelser af de geologiske lag, de er fundet i mm. Du kan desuden læse den geologiske forklaring på, at det i Danmark kun er på Bornholm, man skal gøre sig forhåbninger om at finde rester fra dinosaurer. Mød også de to heldige findere af hhv. den første dinosaurtand og de første dinosaurfodspor.

I denne udgave af bladet finder du også et kort over de geologiske lag fra dinosaurenes tid, hvor man i princippet kan finde dinosaurfossiler. På geoviden/dedanskedinosaurer ligger en udbygget digital udgave af det geologiske kort, som du også kan tage med på farten via mobilen. Hvis nu fossiljægerfeberen skulle ramme.

Du finder desuden:

  • En video med fossiljæger Jesper Milán, der fortæller om de danske dinosaurfund.
  • Ekstra artikel om dinosaurfund i Grønland inkl. billedgalleri.
  • Ekstra artikel om datering via fossiler.
  • Alle artikler og illustrationer som enkeltfiler (til download).
  • Liste med nøglebegreber, man møder i dette Geoviden.

Rettet mod gymnasieelever

Dette Geoviden er nummer fire i rækken efter bladet blev relanceret i marts 2019. Geoviden er nu målrettet undervisning i gymnasiet, særligt i naturvidenskab, hvor det vil kunne bruges som et videnskabeligt baseret input, der fokuserer på samfundsrelevante emner, hvor geovidenskaberne spiller en rolle.

Til hvert blad er der tilknyttet et webunivers med en video, der giver en indføring i emnet, ekstra læsning og illustrationer. Dem kan man tilgå fra geoviden.dk, ligesom det også er her, man kan finde alle de tidligere blade. Magasinet er gratis, og der kan bestilles abonnement, enkelte numre eller klassesæt på geoviden.dk.

Geoviden udgives af Geocenter Danmark, der er et nationalt center for geovidenskabelig forskning, uddannelse, rådgivning, innovation og formidling på højt internationalt niveau. Geocenter Danmark er et formaliseret samarbejde mellem De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), Institut for Geoscience ved Aarhus Universitet samt Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning og Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet.